Gedragstherapie is een goed middel om in te zetten als jouw hond probleemgedrag vertoont. Het gaat in de meeste gevallen om verlatingsangst, stress, uitvallen aan de lijn of ander probleemgedrag. Dat gedrag komt vaak voort uit een traumatische gebeurtenis. Maar, voor je besluit om met een hondengedragstherapeut aan de slag te gaan is het aan te raden eerst uit te sluiten of er geen medische oorzaak aan ten gronde ligt. De dierenarts kan je hierbij helpen. 

Wat houdt gedragstherapie in? 

Je schakelt een hondengedragstherapeut in als je het probleemgedrag wilt aanpakken. Dit doe je samen met de therapeut en jouw hond. Samen met jou kijkt de therapeut waar het gedrag vandaan komt en wat het gewenste gedrag is. Omdat het maatwerk is, zal geen therapie hetzelfde zijn. Iedere hond is immers uniek. Wel is er een methode die in grote lijnen bij iedere therapie naar voren komt. Het ‘positief leiderschap'; door deze methode weten jij en je hond waar je aan toe bent en dit zorgt voor duidelijkheid.

Door de een-op-een sessies die jij en je hond met de therapeut volgen pak je de oorzaak aan. Dit doen jullie door positief gedrag veel te belonen. Hierbij is de timing erg belangrijk, time je de beloning verkeerd dan kan het zo zijn dat het probleemgedrag juist verslechterd. Vertoont je hond negatief gedrag, dan is het belangrijk om dit te negeren. Mocht het negeren niet meer werken dan zal er moeten worden ingegrepen. Hierbij is het niet de bedoeling om je hond lijfelijk te straffen, maar juist je stem of lichaamstaal in te zetten.  

Gedragstherapie in het kort 

Ga je starten met gedragstherapie voor een hond? Dan is het goed om rekening te houden met de volgende zaken: 

  • Het duurt gemiddeld 3 maanden voor nare gewoontes veranderen. Dit maakt dat de therapie gemiddeld 3 tot 12 maanden duurt.  
  • Probleemgedrag dat je hond vertoont, hangt in veel gevallen samen met het baasje. Je zult dus niet alleen aan het gedrag van je hond werken, je zult ook met jezelf aan de slag moeten. Ben jij onzeker als er een andere hond met zijn baasje aan komt? Dan zal dit doorwerken naar jouw hond.  
  • Houd er ook rekening mee dat je ‘huiswerk’ mee zult krijgen om thuis mee aan de slag te gaan.  

Ben je benieuwd of gedragstherapie ook iets voor jouw hond is? Zoek op internet naar een gedragstherapeut bij jou in de buurt. In de meeste gevallen kun je een vrijblijvend intakegesprek aanvragen om te kijken of jullie een klik hebben en of de werkwijze bij jou past. Daarnaast is het ook verstandig om ervaringsverhalen van eerdere klanten te lezen.