Veel mensen denken er wel eens aan om voor zichzelf te beginnen. Het idee om niet voor een baas te hoeven werken maar juist helemaal je eigen ding te kunnen doen, klinkt velen als muziek in de oren. Wat je motivatie ook is, het is in ieder geval belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Er komt namelijk veel kijken bij het starten van een eigen onderneming. Van het verkennen tot de markt tot aan het kiezen van een rechtsvorm en van het zoeken naar klanten tot aan het regelen van de administratie en financiering. In dit blog lees je meer over de stappen die je moet zetten om een eigen onderneming te starten.

 

Wettelijke eisen

Zorg ervoor dat je beschikt over specifieke beroepseisen en diploma’s om het vak uit te oefenen. Ook eisen aan de bedrijfsruimte mag je niet over het hoofd zien. Daarnaast is het belangrijk om verzekeringen en algemene voorwaarden te regelen. Hoe ga je bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering invullen, hoe zit het precies met het pensioen en welke rechten en plichten hebben de klanten? Nadat alle zaken op orde zijn kun je de officiële start maken en schrijf je de onderneming in bij de KVK. Vervolgens kun je op zoek gaan naar je eerste klanten.

 

Financiën regelen

Je hebt geld nodig om de onderneming van de grond te krijgen. Omdat je vaak een flinke investering moet doen, kun je een lening aanvragen bij de bank. Er zijn doorgaans twee soorten oplossingen, namelijk een zakelijk krediet of een zakelijke lening. Een krediet is een geldbedrag dat voor je klaarstaat bij een financier. Je kunt tot een vast maximumbedrag rood staan. Je betaalt wel rente over het opgenomen bedrag. Bij een zakelijke lening ontvang je het hele leenbedrag in een keer en dit betaal je vervolgens in maandelijkse termijnen terug. Je betaalt ook hier een vooraf afgesproken rentepercentage over het openstaande bedrag.

 

Personeel

Heb je eenmaal je onderneming opgestart, alle strategieën klaarliggen en ben je klaar om de operationele business te laten draaien, dan is het tijd om op zoek te gaan naar personeel. Via verschillende kanalen kun je de juiste mensen voor jouw bedrijf vinden. Niet alleen het binnenhalen van personeel is belangrijk, maar nog veel meer het behouden van de juiste mensen. Je wilt immers naast een grote motivatie en betrokkenheid zorgen voor een duurzame inzetbaarheid van je werknemers. Zeker nu thuiswerken voor velen onderdeel van het werk is geworden, is het des te belangrijker om de lijntjes kort te houden. Door performance management actief te voeren kom je erachter of iedereen op de goede plek zit en optimaal presteert.